Cum vă poate ajuta psihoterapia în relația cu încrederea în sine?

Magia încrederii în sine constă în faptul că nu ne permite să fim victime ale vieții noastre, ci ne obligă să o trăim conștient, cu dragoste pentru ceilalți și pentru noi înșine. „Dar înainte de a vă diagnostica depresia sau stima de sine scăzută, asigurați-vă că nu sunteți înconjurați de idioți.” (Sigmund Freud)

Ce este încrederea în sine?

Încrederea în sine înseamnă să fii conștient de tine însuți. Nu numai că trăiesc (respir, merg, muncesc), ci și cine sunt (care sunt hobby-urile mele, ce îmi poate strica starea de spirit, care este talentul meu). Toate aceste cunoștințe, pe care le adunăm despre noi înșine pe parcursul vieții, ne ajută apoi să ne orientăm mai ușor în ea, să construim relații armonioase și contribuie în mod fundamental la calitatea vieții noastre.

 

De unde vine încrederea în sine?

Încrederea în sine se formează toată viața, are dinamica ei. Pietrele sale de temelie sunt puse în copilăria timpurie, primele manifestări ale ego-ului sunt adesea asociate cu sfidarea sub forma unui viguros ”Nu!”. Familia și mediul apropiat sunt esențiale pentru dezvoltarea unei persoane sănătoase care are încredere în sine. De la acestea provine și modul în care o persoană face față dificultăților pe care le întâlnește în viață. Din păcate, nu toată lumea crește într-un mediu armonios. Așadar, cum să te ajuți să ai o încredere în sine sănătoasă?

 

Cum să dobândești încredere în tine însuți?

A avea o lipsă de încredere în sine în acest moment nu înseamnă că nu poți avea suficientă în viitorul apropiat și nu înseamnă că nu poți începe imediat să lucrezi la ea. Este posibil să vă gândiți adesea la ceilalți, să încercați să le faceți pe plac, să vă acomodați, să munciți din greu sau să încercați să vă finalizați studiile. Însă toate aceste lucruri te consumă. Te simți exploatat în relații, munca este frumoasă, dar pe lângă bani, îți aduce și singurătate și epuizare, iar studiul parcă nici nu ar fi pentru tine. Și poate că nu este. Primul pas pentru a căpăta încredere este să construiești o relație cu tine însuți. Așa cum ai face cu o persoană apropiată pe care o iubești, îți place să te asculți, să te sfătuiești, să te susții și să te ajuți atunci când ai nevoie.

Cum să începi schimbarea și să-ți crești încrederea în tine?

Puteți începe prin a vă rezerva o oră pe zi doar pentru dumneavoastră. Devine prioritatea și datoria dumneavoastră urgentă. Puteți face orice, dar nu trebuie să faceți nimic. Spuneți toate întrebările care vă trec prin cap. Răspunsurile pot veni imediat sau pot necesita timp. Dar ambele sunt bune. Important este că tocmai ați început un dialog intern. Partenerul ideal în acest proces este un psihoterapeut. El vă va ajuta să vă concentrați exact pe ceea ce are legătură cu stima de sine în viața dumneavoastră și, în același timp, va fi un ghid amabil pentru stima de sine.

V2_hedepy-natalie-3-w

Cum afectează stima de sine scăzută relațiile?

Stima de sine scăzută este deseori asociată cu o abilitate deficitară de a percepe propriile limite. Ca urmare, îi lași pe alții să le depășească. Cauza poate fi și temerile subconștiente, care poartă cu ele teama de respingere, atunci când ne opunem la ceea ce își dorecs cei din jur. Și aici, psihoterapia este un ajutor binevenit. Mai presus de toate, direcțiile psihodinamice lucrează implicit și cu relațiile. Terapeutul va fi cel care vă va monta o oglindă, astfel încât să puteți privi în spatele cortinei și să înțelegeți cum funcționează de fapt relațiile dumneavoastră.

 

Cum mă poate ajuta psihoterapia să dobândesc o încredere sănătoasă în mine?

Simplul fapt de a aranja o programare și de a vă dedica timp este primul pas către încrederea în sine. Acest lucru vă arată că nu trebuie să vă delăsați și că sunteți important pentru dumneavoastră. Psihoterapia online poate fi o alegere bună pentru cei care se luptă cu timiditatea sau nu sunt siguri că terapia este pentru ei. Conectarea cu un expert este rapidă și nu necesită deplasare. Psihoterapia vă va ajuta să înțelegeți legătura dintre ceea ce vă deranjează în viață și încrederea în sine. În același timp, vă permite să vă apropiați mai mult de voi înșivă, să scăpați de așteptările pe care cei din jur sau voi înșivă le aveți de la voi. Acest lucru vă va elibera potențialul.

Povestea reală a unui client și cum l-a ajutat terapia:

„Am venit la terapie pentru a face față crizei cu paternerul. Investisem foarte mult în relația noastră, chiar simțeam că nu se poate mai mult. Mi-am planificat timpul liber în funcție de el, am învățat să joc tenis pentru a supraviețui nu doar ca prieten, ci și ca partener, am mers chiar și la culcare cu două ore mai târziu pentru a adormi împreună. Abia la terapie mi-am dat seama că mă pierdusem. Simțeam că, pentru ca cineva să mă placă, trebuia să fiu perfectă pentru el. Pentru mine, asta însemna să mă adaptez 100%. Psihoterapia mi-a arătat că nu trebuie să aleg între mine și partenerul meu. Descoperirea a fost o mare ușurare. Și o doresc tuturor din toată inima!”

V4_hedepy-natalie-2-w_montaz
Nu trebuie să fii singur

Uneori, cel mai greu pas este să faci primul pas

Te gândești la psihoterapie?

În acest caz, merită să încerci

Potrivit studiilor, psihoterapia online este la fel de eficientă ca și psihoterapia față în față.

Prima sesiune poate avea loc în diferite moduri. În ceea ce privește sesiunile online, în afară…

Dacă vă gândiți la psihoterapie, merită cu siguranță să încercați. Este potrivit pentru oricine…