Ai savurat ultimul cocktail, iar acum ești din nou așezat la birou, dar mintal, ești încă pe plajă sau pe munte? Înseamnă că suferi de sindromul post-vacanță. Împreună vom afla ce sfaturi dau specialiștii în sănătatea mintală pentru a-l gestiona cât mai bine și a reveni la ritmul normal de activitate.
Acceptarea faptului că te vei confrunta cu un anumit nivel de stres după perioada vacanței te va ajuta să faci față schimbării și să nu fii cuprins/ă de disperare. Revenirea la serviciu poate fi într-adevăr stresantă și există chiar un termen ce denumește emoțiile negative pe care le experimentăm atunci: depresia post-vacanță sau sindromul post-vacanță.
După cum relatează Medical News Today, poți experimenta următoarele stări:
De fapt, acesta este modul nostru de a-ți spune că ceea ce simți este natural. Dar asta nu înseamnă că nu poți face nimic în această privință.
Cea mai importantă cauză a oboselii și nervozității de după vacanță este faptul că nu ne-am bucurat de ea suficient de mult timp. Ne-am reîntors la serviciu mult prea repede sau nu am planificat lucrurile foarte bine. Așa că hai să vedem cum putem să ne realiniem mentalul cu ritmul de lucru și să petrecem finalul verii într-un mod confortabil.
Simți că mai ai nevoie de încă o vacanță, după vacanță? Poate că ai depășit un pic limitele cu distracția și ai uitat să te relaxezi cu adevărat. Ai mers kilometri întregi, ai ajuns în toate locațiile și ai bifat toate atracțiile. Dar acum ești complet epuizat/ă.
Încearcă să planifici niște activități cu adevărat odihnitoare pentru următorul weekend, unde te poți deconecta mental și fizic.
Probabil că e deja prea târziu pentru asta, dar în cazul în care e posibil, acest pas te va ajuta enorm să revii la serviciu cu o minte mai limpede. Să te întorci acasă la miezul nopții, înainte de prima zi la serviciu, îți va cauza, în mod garantat, stres. Lasă-ți o zi liberă ca să desfaci bagajele, să faci curățenie și cumpărături, ca să nu mai ai încă o normă de lucru, atunci când te întorci acasă de la serviciu.
Nu te repezi direct să răspunzi la email-uri. Ar putea fi mai util să discuți cu colegii apropiați despre ce s-a mai întâmplat. Vei afla care sunt prioritățile, vei afla contextul email-urilor primite și s-ar putea să afli că pentru unele dintre acestea nici nu e cazul să-ți faci griji.
Amână sarcinile care nu sunt urgente pentru săptămâna de după vacanță. Mai întâi, trebuie să iei proiectele în ordine – ca să le poți urmări și să te poți elibera de sentimentul că ești copleșit/ă. Am descris cum poți prioritiza și întrerupe cercul vicios atunci când nu ții pasul, în articolul nostru Cum să-ți organizezi timpul ca să poți respira. Dacă simți că toate vin peste tine, te va ajuta cu siguranță.
Privarea de somn îți va cauza și mai mult stres și drept rezultat, vei fi și mai puțin productiv/ă și mai lent/ă. Chiar nu merită să termini treaba nefăcută în timpul nopții. E mai bine să ceri ajutor sau să delegi pe cineva de la serviciu. Dacă nu poți rezolva treaba la serviciu, măcar rezolvă treburile casnice. Angajează pe cineva pentru curățenie și comandă cumpărăturile acasă. Dar nu te priva de somn.
Dacă nu poți adormi din cauza stresului, iată câteva metode dovedite pentru a adormi mai ușor.
Este ok să fii mai leneș/ă, mai lent/ă și cu gândul încă la vacanță, după ce te-ai întors acasă. Nu trebuie să te lupți cu aceste stări cu orice preț, oferă-ți timp pentru a te adapta iar la rutină. Fii bun/ă cu tine însuți/însăți și oferă-ți recompense atunci când rezolvi o sarcină. Mergi la yoga, la masaj, cumpără-ți flori pentru birou, sau noi articole de papetărie dacă îți aduc bucurie.
Dacă, după două săptămâni la serviciu, tot nu te simți bine, acesta este un semn că lucrurile nu sunt în regulă. Dar ar putea fi multe motive. Poate că te afli într-un mediu de lucru nesănătos, sau nu te pricepi prea bine la gestionarea timpului, sau nu te simți bine din punct de vedere mintal și de aceea nu poți fi productiv/ă, sau poate că erai deja în pragul unui burnout înainte de vacanță, sau pur și simplu te afli într-un loc nepotrivit care nu e pentru tine și îți dorești de fapt să faci ceva diferit.
Oricare ar fi motivul, îl poți descoperi prin psihoterapie, beneficiind de un ajutor specializat. Nicio problemă nu este atât de neînsemnată încât să nu poți vorbi despre ea cu un profesionist.
La Hedepy, poți alege din zeci de psihoterapeuți certificați și programa o ședință online în următoarele zile. Află mai multe despre cum funcționează terapia online.
Sau, pe baza unui chestionar care durează doar 5 minute, îți vom recomanda cei mai potriviți trei terapeuți pentru tine.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.