Cât de des și pentru cât timp ar trebui să particip la ședințe de terapie?

Cât de des și pentru cât timp ar trebui să particip la ședințe de terapie?


Distribuie articolul

Poate o dată pe săptămână, sau o dată pe lună? Cât de des ar trebui să participi la ședințe de terapie pentru a obține rezultate reale? Și cât timp va dura să "rezolvi totul"?

În acest caz, nu vom putea face o recomandare generală. Cu toții ne confruntăm cu provocări diferite și avem reacții diverse la ele. Dar te putem ajuta să-ți faci o idee mai clară despre cum ar putea arăta un calendar ipotetic de terapie, în funcție de cum te simți în acele momente.

Ce poți obține dintr-o singură ședință de terapie

Dacă te întâlnești cu un terapeut pentru prima dată, acesta va fi interesat să afle ce te aduce acolo, cum te simți și ce subiecte dorești să abordezi. Este în regulă dacă nu poți explica toate acestea clar; terapeutul te va ajuta. Unii se interesează de trecutul tău sau de relațiile cu cei dragi, în funcție și de metoda lor terapeutică.

După prima ședință, e posibil să simți deja o ușurare. S-ar putea să fie eliberator să vorbești deschis despre greutățile cu care te confrunți cu cineva din afara bulei tale sociale, care nu te condamnă sau te judecă. Totuși, acest lucru nu înseamnă că problema a fost rezolvată. O singură ședință de terapie te poate ajuta să îți vezi situația actuală într-o nouă lumină, să ameliorezi emoțiile neplăcute sau să te ghideze către următorul pas. Însă totul pleacă de la ideile tale și de la modul în care te simți.

sezení na online terapii

Cât de des trebuie să merg la terapie?

Cu toții suntem diferiți în ceea ce privește sensibilitatea la ceea ce se întâmplă în jurul nostru și modul în care procesăm lucrurile în terapie. Intervalul dintre ședințele de terapie este de obicei de 1-2 săptămâni, pentru a îți da timp să procesezi cu calm ceea ce ai discutat cu terapeutul. Acest lucru se datorează faptului că terapia continuă să "funcționeze" timp de câteva ore sau chiar zile după ce ședința s-a încheiat. E posibil să faci noi descoperiri, să te gândești din nou la anumite lucruri sau să cauți răspunsuri la anumite întrebări. De asemenea, vei avea timp să pui în practică ceea ce ai discutat cu terapeutul sau să faci schimbările pe care ți le dorești.

Cu toate acestea, dacă vii la terapie într-o perioadă dificilă din viața ta, când ești foarte stresat/ă și simți lucrurile extrem de profund, terapia poate fi mai intensă. Dacă ești copleșit/ă de emoții și nu știi încotro să te îndrepți, o discuție mai în detaliu cu un terapeut te poate ajuta te decizi asupra pașilor următori. Vă puteți întâlni o dată pe săptămână sau mai des.

În terapia preventivă, însă, o ședință în fiecare lună poate fi suficientă pentru a îți ordona gândurile și a digera evenimentele din săptămânile precedente. Împreună cu terapeutul tău, veți discuta acest lucru în prima ședință și veți decide care este cel mai bun curs de acțiune.

Terapie pe termen lung pentru bunăstare psihologică pe termen lung

Așa cum s-a menționat anterior, ameliorarea stării de spirit după prima ședință nu înseamnă că afecțiunea sau problema a fost rezolvată, ci că ești pe drumul cel bun. Terapia pe termen lung îți poate oferi efectele cele mai benefice și de lungă durată pentru bunăstarea ta psihologică. Există patru motive pentru acest lucru.

1. Unele probleme necesită timp

Problemele minore pot fi rezolvate în câteva ședințe, dar cele mai serioase au nevoie de timp. Doar prin terapie pe termen lung poți să aprofundezi și să descoperi sursa problemei, de care poate nu ai fost conștient/ă. Acest lucru este valabil nu numai în cazul traumelor și al celor mai dificile situații de viață, cum ar fi pierderea unei persoane dragi sau depresia, ci poate fi vorba de orice lucru care are un impact negativ semnificativ asupra vieții tale.

Cu fiecare ședință, vei explora noi perspective ale subiectului, vei face conexiuni și vei lucra la o soluție cu adevărat pe termen lung.

trápení

2. O relație de încredere cu terapeutul este esențială

Conform studiilor, relația noastră cu terapeutul reprezintă până la 50% din efectele pozitive ale terapiei. Prin urmare, găsirea unui terapeut în compania căruia să te poți deschide cu adevărat, în cadrul ședințelor regulate, este esențială pentru o călătorie de succes spre bunăstarea psihologică. Încrederea dintre voi se va dezvolta cu fiecare ședință și te vei simți mai calm/ă, mai în siguranță și mai confortabil să discuți despre chiar și cele mai profunde sentimente. Acest proces este exact ceea ce este necesar pentru ca terapia să aibă succes.

Nu ai încă un terapeut sau nu știi dacă este cel potrivit? Atunci vei găsi util articolul Cum știi dacă mergi în direcția bună și cum îl găsești pe cel potrivit.

3. Vei învăța tehnici pentru a face față situațiilor dificile

Gândește-te la următorul scenariu: te confrunți cu o relație dificilă cu un membru al familiei. Trebuie să stabilești limite sănătoase, astfel încât evenimentele negative să nu te epuizeze mintal și să te poți îndepărta de ele. Alături de un terapeut, veți examina întreaga problemă, astfel încât să o poți procesa și să înveți în mod specific ce poți face data viitoare pentru a evita o astfel de situație.

Atunci când apare o situație comparabilă și încerci noua strategie, poți împărtăși cum a decurs totul în sesiunea următoare. Treptat, vei învăța cum să gestionezi aceste evenimente astfel încât să aibă un impact cât mai mic asupra ta. În mod similar, poți învăța, de exemplu, cum să controlezi anxietatea socială sau tracul sever înainte de a ține un discurs public.

náročné problémy

4. Terapia regulată funcționează ca prevenție

Poți merge la terapie chiar dacă nu ai o problemă urgentă sau dacă ai rezolvat-o deja, pentru că te poate ajuta în organizarea gândurilor, în ameliorarea tensiunii zilnice sau în procesarea sentimentelor neplăcute. Dacă ne ascundem sentimentele legate de o situație, pentru că "nu este o problemă mare", acestea se vor acumula în cele din urmă și vor ajunge să ne afecteze în diferite moduri.

Terapia îți va oferi mai multă liniște, iar obstacolele mai mari nu se vor transforma în probleme și mai mari.

Ai vrea să încerci terapia online? Pe Hedepy sunt disponibili zeci de terapeuți certificați, dintre care ți-i vom recomanda pe cei mai potriviți trei, pe baza unui test de compatibilitate. Iar tu îl vei putea alege pe cel mai potrivit pentru tine pe baza informațiilor complete din profil. Dacă nu ești mulțumit/ă de prima ședință, îți vom returna suma achitată.

Nu trebuie să te confrunți singur/ă cu perioadele dificile

În încheiere, am dori să îți spunem ultimul și cel mai important lucru. Este complet firesc să experimentezi un val de emoții într-o situație dificilă. Orice criză are un început, dar și un sfârșit, chiar și cea cu care poate de confrunți tu. De aceea, dacă te gândești chiar și un pic la acest lucru, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să gestionezi singur/ă perioadele dificile, ajutorul există - Pe Hedepy.ro, există zeci de terapeuți certificați. Îl poți alege pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale și poți face o programare chiar și pentru ziua următoare. Apoi, te vei putea conecta cu terapeutul online, din confortul propriei tale case.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare

Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.

VisaMastercardGoogle PayApple Pay
salsol