În fiecare zi, vorbim despre relațiile noastre romantice sau familiale, dar cum rămâne cu relația cu terapeutul nostru? Merită cu siguranță să îi acorzi atenție dacă ai început ședințele de terapie, pentru că el sau ea are un impact semnificativ asupra succesului călătoriei tale psihologice.
Discutăm mai departe despre cum să-ți dai seama dacă terapeutul tău este potrivit pentru tine și ce să faci dacă lucrurile nu funcționează de prima dată așa cum îți dorești.
Înainte de a face pasul cel mare și de a ne face o programare pentru prima noastră ședință de terapie, ne întrebăm, în mod firesc, dacă ne va ajuta cu ceva. Cu toate acestea, relația noastră cu terapeutul joacă un rol esențial în ceea ce privește eficiența terapiei și rezultatele obținute. Acum, nu este vorba atât de mult despre cât de bun este terapeutul în meseria sa, ci dacă vă potriviți sau nu. Pur și simplu ca persoane, dar și în ceea ce privește modul în care el sau ea lucrează.
Încă din 1913, Sigmund Freud vorbea despre relația dintre terapeut și client ca fiind crucială pentru succesul tratamentului. Iar de atunci, mai multe studii au confirmat acest lucru. Până la 50% din efectele benefice ale psihoterapiei se datorează relației noastre cu terapeutul.
În mod natural, urmează-ți instinctul. De asemenea, acestea sunt câțiva indicatori că relația terapeutică este funcțională:
Acest lucru se poate întâmpla. Terapeuții sunt oameni și este imposibil să fie compatibili 100% cu oricine. Dacă simți că nu ți se potrivește, nu-ți fie teamă să schimbi terapeutul. Nu vei fi nici primul și nici ultimul și orice profesionist va înțelege această alegere.
Cel mai important lucru este să te simți confortabil în cadrul ședințelor de terapie. Trebuie să fie un mediu confidențial și sigur pentru tine, în care să nu-ți fie teamă să vorbești despre cele mai profunde sentimente și experiențe de viață. Doar așa te poate ajuta cu adevărat.
Îți dorești să cauți un terapeut, dar nu știi cum să îl alegi? Iată patru criterii asupra cărora să te concentrezi:
Aceasta reprezintă linia de start a unei relații de calitate. Dar de unde știi dacă îți va plăcea un terapeut dacă nu ai avut încă ocazia să îl cunoști? Este greu de spus dintr-o fotografie. De aceea, la Hedepy includem un mesaj video pe profilurile terapeuților, în care aceștia se prezintă și își descriu activitatea.
Asigură-te, de asemenea, că terapeutul are pregătirea și experiența necesare. Uneori vei întâlni pe internet experți autoproclamați care, din păcate, nu o au și, prin urmare, nu pot lucra în mod corespunzător. La Hedepy, am verificat deja toți terapeuții și poți găsi toate informațiile privind educația și formarea profesională pe profilurile lor.
Reneziile clienților sunt, de asemenea, un bun punct de referință. Vei vedea ce evidențiază aceștia în munca unui terapeut și dacă rezonează cu tine. De asemenea, îi poți întreba pe cei dragi dacă au vreo experiență cu terapia. S-ar putea să îți poată recomanda pe cineva cu care ei înșiși au avut experiență plăcută.
Fiecare psihoterapeut este specializat în anumite subiecte sau, cel puțin, are subiecte care îi sunt mai aproape de suflet. El sau ea poate avea, de asemenea, o formare specializată suplimentară pe acestea. Unii se concentrează pe depresie și anxietate, alții pe stimă de sine și conceptul de sine, pe traume sau pe dependențe, de exemplu.
Pe lângă psihoterapia individuală, poți participa la o terapie de cuplu cu partenerul sau poți rezerva o terapie pentru adolescenți, dacă ai copii. Alternativ, este de asemenea posibil să mergeți la terapie de familie.
Există diferite tipuri de terapii, care determină metodele cu care lucrează terapeutul. Iată care sunt cele mai frecvente patru:
Dacă nu ești sigur ce metodă ar funcționa pentru tine, nu îți face griji. Fiecare terapeut este de obicei competent în mai multe dintre ele și se va adapta nevoilor tale. Lasă-te ghidat în principal de subiectul pe care vrei să-l abordezi.
Uneori știi că te afli în locul potrivit după prima întâlnire, alteori ești blocat. Este normal să te obișnuiești cu un terapeut și să construiești o relație de încredere. La urma urmei, îi încredințezi terapeutului tău cele mai personale sentimente și evenimente din viața ta. Dacă nu te simți de-a dreptul inconfortabil după prima ședință și ai reținut ceva din ea, merită să-i mai acorzi cel puțin încă o șansă. Dar dacă după trei ședințe tot nu te simți confortabil, este mai bine să cauți un nou terapeut.
La Hedepy, încercăm să îți facem căutarea unui terapeut cât mai ușoară posibil. De aceea, am creat un chestionar de cinci minute pentru a-ți recomanda cei mai potriviți trei terapeuți pentru tine. Fiecare dintre ei are apoi un profil detaliat, cu un video în care îi poți cunoaște mai bine.
Pe platforma noastră există zeci de de terapeuți verificați. Cu siguranță îl poți găsi și pe cel potrivit ție. După ce ai făcut alegerea terapeutului, poți rezerva cu ușurință folosind calendarul. Te poți înscrie la prima ta ședință de terapie online în doar câteva minute.
Și ce se întâmplă dacă totuși un ești mulțumit de prima ședință? Îți vom rambursa suma achitată.
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.