Nu subestima relația cu terapeutul tău. Cum știi dacă te îndrepți în direcția bună și cum îl găsești pe cel potrivit?

Nu subestima relația cu terapeutul tău. Cum știi dacă te îndrepți în direcția bună și cum îl găsești pe cel potrivit?


Distribuie articolul

În fiecare zi, vorbim despre relațiile noastre romantice sau familiale, dar cum rămâne cu relația cu terapeutul nostru? Merită cu siguranță să îi acorzi atenție dacă ai început ședințele de terapie, pentru că el sau ea are un impact semnificativ asupra succesului călătoriei tale psihologice.

Discutăm mai departe despre cum să-ți dai seama dacă terapeutul tău este potrivit pentru tine și ce să faci dacă lucrurile nu funcționează de prima dată așa cum îți dorești.

Alegerea terapeutului potrivit este jumătate de război câștigat

Înainte de a face pasul cel mare și de a ne face o programare pentru prima noastră ședință de terapie, ne întrebăm, în mod firesc, dacă ne va ajuta cu ceva. Cu toate acestea, relația noastră cu terapeutul joacă un rol esențial în ceea ce privește eficiența terapiei și rezultatele obținute. Acum, nu este vorba atât de mult despre cât de bun este terapeutul în meseria sa, ci dacă vă potriviți sau nu. Pur și simplu ca persoane, dar și în ceea ce privește modul în care el sau ea lucrează.

Încă din 1913, Sigmund Freud vorbea despre relația dintre terapeut și client ca fiind crucială pentru succesul tratamentului. Iar de atunci, mai multe studii au confirmat acest lucru. Până la 50% din efectele benefice ale psihoterapiei se datorează relației noastre cu terapeutul.

výběr terapeuta online

Cum știi dacă terapeutul tău este „alesul”?

În mod natural, urmează-ți instinctul. De asemenea, acestea sunt câțiva indicatori că relația terapeutică este funcțională:

  • Ești capabil să te relaxezi și să vorbești despre subiecte dificile în terapie.
  • Ai cea mai mare încredere în terapeutul tău.
  • Simți respect pentru terapeut și pentru munca sa.
  • El sau ea te poate motiva.
  • Simți un interes autentic din partea lui/ei.
  • Ai convenit de comun acord asupra obiectivelor terapiei și lucrați împreună pentru a le atinge.

Ce faci dacă nu merge bine?

Acest lucru se poate întâmpla. Terapeuții sunt tot oameni și este imposibil să stai de vorbă cu toată lumea tot timpul. Dacă simți că nu ți se potrivește, nu-ți fie teamă să schimbi terapeutul. Nu vei fi nici primul și nici ultimul și orice profesionist va înțelege.

Cel mai important lucru este să te simți confortabil în terapie. Trebuie să fie un mediu confidențial și sigur pentru tine, în care să nu-ți fie teamă să vorbești despre cele mai profunde sentimente și experiențe de viață. Doar așa te poate ajuta cu adevărat.

Cum aleg un terapeut pentru ca terapia să funcționeze?

Ai de gând să cauți un terapeut, dar nu știi cum să îl alegi? Iată patru criterii asupra cărora să te concentrezi:

Afinitate personală

Aceasta reprezintă linia de start a unei relații de calitate. Dar de unde știi dacă îți va plăcea un terapeut dacă nu ai avut încă ocazia să îl cunoști? Este greu de spus dintr-o fotografie. De aceea, la Hedepy înregistrăm un mesaj video cu fiecare terapeut, în care acesta se prezintă și își descrie activitatea.

online terapie na notebooku

Certificări și recenzii

Asigură-te, de asemenea, că terapeutul are pregătirea și experiența necesare. Uneori vei întâlni pe internet experți autoproclamați care, din păcate, nu o au și, prin urmare, nu pot lucra în mod corespunzător. La Hedepy, am verificat deja toți terapeuții și poți găsi toate informațiile privind educația și formarea profesională pe profilurile lor.

Rceneziile clienților sunt, de asemenea, un bun punct de referință. Vei vedea ce evidențiază aceștia în munca unui terapeut și dacă rezonează cu tine. De asemenea, îi poți întreba pe cei dragi dacă au vreo experiență cu terapia. S-ar putea să îți poată recomanda pe cineva cu care ei înșiși au avut experiență plăcută.

Specializările terapeutului

Fiecare psihoterapeut este specializat în anumite subiecte sau, cel puțin, are subiecte care îi sunt aproape de inimă. El sau ea poate avea, de asemenea, o formare specializată suplimentară pe acestea. Unii se concentrează pe depresie și anxietate, alții pe stimă de sine și conceptul de sine, pe traume sau pe dependențe, de exemplu.

Pe lângă psihoterapia individuală, poți participa la o terapie de cuplu cu partenerul  sau poți rezerva o terapie pentru adolescenți, dacă ai copii. Alternativ, este de asemenea posibil să mergeți la terapie de familie.

párová terapie

Modul în care lucrează

Există diferite tipuri de terapii, care determină metodele cu care lucrează terapeutul. Iată care sunt cele mai frecvente patru:

  • Terapia existențială – se ocupă de subiecte precum sensul vieții, libertatea, responsabilitatea, îmbătrânirea, moartea sau singurătatea. Te va ajută să depășești frustrările și temerile.
  • Terapia Gestalt – se concentrează pe responsabilitatea personală și pe trăirea în momentul prezent. Terapeutul te va ajuta să îți înțelegeți propriile sentimente, emoții și nevoi. Vei ajunge să te cunoști mai bine și vei învăța să îți respecți nevoile.
  • Psihanaliza  – se concentrează pe lucrul cu inconștientul și cu trecutul care îți afectează viața prezentă. Funcționează foarte bine pentru a face față traumelor, însă, uneori, s-ar putea să nu știi că problemele tale își au rădăcina în trecut.
  • Terapia cognitiv-comportamentală – utilizată în principal pentru fobii, anxietate sau depresie. Aceasta lucrează cu mintea, astfel încât să ne putem schimba în mod conștient comportamentul ca răspuns la stimuli.

Dacă nu ești sigur ce metodă ar funcționa pentru tine, nu vă face griji. Fiecare terapeut este de obicei competent în mai multe dintre ele și se va adapta nevoilor tale. Lasă-te ghidat în principal de subiectul pe care vrei să-l abordezi.

S-ar putea să existe compatibilitate din prima ședință sau nu

Uneori știi că te afli în locul potrivit după prima întâlnire, alteori ești blocat. Este normal să te obișnuiești cu un terapeut și să construiești o relație de încredere. La urma urmei, îi încredințezi terapeutului tău cele mai personale sentimente și evenimente din viața ta. Dacă nu te simți de-a dreptul inconfortabil după prima ședință și ai reținut ceva din ea, merită să-i mai acorzi cel puțin încă o șansă. Dar dacă după trei ședințe tot nu te simți confortabil, este mai bine să cauți un nou terapeut.

La Hedepy, încercăm să îți facem căutarea unui terapeut cât mai ușoară posibil. De aceea, am creat un chestionar de cinci minute pentru a-ți recomanda cei mai potriviți trei terapeuți pentru tine. Fiecare dintre ei are apoi un profil detaliat, cu un video în care îi poți cunoaște mai bine.

La noi vei găsi peste 30 de terapeuți verificați. Cu siguranță îl poți găsi și pe cel potrivit ție. După ce ai făcut alegerea terapeutului, poți rezerva cu ușurință folosind calendarul. Te poți înscrie la prima ta ședință de terapie online în doar câteva minute.

Și ce se întâmplă dacă nu merge și nu ești mulțumit de prima ședință? Îți vom rambursa banii.

Nu ești singur

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză, într-adevăr, orice criză, are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să te descurci singur. Poți găsi ajutor de la peste 30 de terapeuți, dintre care poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu un terapeut online, din confortul casei tale.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna