Dacă spun ceva stupid? Dacă mă fac de râs? Dacă nu sunt suficient de bun/ă? Poate că acest gen de gânduri „ce-ar fi dacă” te-au ținut pe loc de mai multe ori. Așa că ai rămas tăcut/ă într-o ședință, ai transpirat prin cămașă înainte de o întâlnire sau te-ai tot uitat la propria imagine, numărându-ți toate defectele. Îți sună cunoscut? Atunci s-ar putea să te confrunți cu stima de sine scăzută. Dar cum rămâne cu acea voce critică din capul tău? O poți reduce la tăcere. Psihoterapeuții noștri au pregătit sfaturi practice pentru a te ajuta să te simți mai încrezător și mai bine în propria piele.
Uneori, pare ceva inofensiv. Ca atunci când te convingi să nu trimiți înapoi o comandă greșită la restaurant - nu e chiar atât de rău, nu? Dar a doua zi, aceeași voce îți spune că nu ești suficient de bun/ă pentru un nou loc de muncă sau că nu meriți o relație sănătoasă.
Este epuizant și poate duce la probleme serioase de sănătate mintală.
Studiile arată că persoanele cu o stimă de sine scăzută sunt de două ori mai predispuse la anxietate și de șase ori mai predispuse la depresie! Încrederea scăzută ne face, de asemenea, mai susceptibili la manipulare.
Persoanele cu o stimă de sine scăzută fac adesea tot posibilul să îi mulțumească pe ceilalți. Ele își doresc aprobare pentru că le este dificil să și-o ofere singure. Ai auzit vreodată de people-pleasing?
Acest lucru poate face ca încrederea să pară aroganță - dar există o mare diferență. Aroganța înseamnă să-i privești de sus pe ceilalți. Încrederea înseamnă să nu te plasezi sub ei. Înseamnă să-ți recunoști propria valoare și să nu-i lași pe ceilalți să profite de tine. Asta nu înseamnă că nu poți fi generos/ă, ci doar că te vei deschide față de cei care îți apreciază cu adevărat bunătatea. ASTA înseamnă încredere în sine.
Multe persoane cu o stimă de sine scăzută o ascund bine. Unii chiar compensează prin a fi cei mai gălăgioși din cameră. Judecând doar după ce vezi, nu ai ghici niciodată, dar studiile estimează că 85% dintre oamenii din întreaga lume se luptă cu stima de sine scăzută.
De ce este acest număr atât de mare? Încrederea noastră este modelată atât de personalitatea noastră, cât și de mediul înconjurător - educație, societate, experiențe negative. Poate că ai fost învățat/ă că valoarea ta este legată de realizări. Poate că ai fost comparat/ă constant cu fratele tău mai mare. Sau poate că te compari cu ce vezi pe profilurile altora de pe rețelele de socializare, unde multă lume arată de parcă ar fi coborât de pe coperta unei reviste. „Cerințele” actuale legate de aspect sunt cel puțin nerealiste. Nu e de mirare că atât de mulți dintre noi se luptă cu încrederea în sine.
Cu toții avem zile proaste - zile în care nimic nu ne convine sau nu merge bine. Dar stima de sine scăzută cronică începe atunci când acea „zi proastă” nu se termină niciodată, iar vocea critică din capul tău nu vrea să tacă.
Completează acest scurt test pentru a vedea dacă încrederea scăzută în sine te ține pe loc.
Test pentru încrederea în sine - Răspunde sincer cu DA sau NU
Cu cât ai mai multe răspunsuri afirmative, cu atât mai slabă îți este încrederea în sine. Ești pregătit/ă să schimbi asta? Să ne uităm la pașii practici pe care îi poți face chiar acum.
O stimă de sine sănătoasă înseamnă o viață mai calmă, mai împlinită și relații mai sănătoase. Nu vei mai rata oportunități importante și vei începe să îți îndeplinești nevoile și visele. Acești 9 pași sunt recomandați de psihoterapeuții noștri.
Ceea ce este considerat „ideal” astăzi ar putea fi demodat mâine. Perfecțiunea este subiectivă - nu vei mulțumi niciodată pe toată lumea. În schimb, concentrează-te să te mulțumești pe tine. Acest lucru atrage în mod natural oamenii potriviți în viața ta.
Greșelile nu sunt eșecuri. Ele fac parte din viață și din dezvoltare. Încearcă să nu te mai compari cu alții și renunță la presiunea de a fi perfect/ă. Perfecționismul este strâns legat de stima de sine - aici poți citi sfaturi despre cum să-l gestionezi.
Valoarea ta nu este ceva ce trebuie să câștigi. O ai deja - doar existând. Nimeni nu este mai bun sau mai rău decât altcineva. Cu toții suntem egali. Și nimeni, absolut nimeni, nu este perfect.
Știi cu cine îți vei petrece fiecare secundă din viață, până la final? Exact, cu tine însuți/însăți. Așa că încearcă să vorbești cu tine așa cum vorbești cu cel mai bun prieten al tău. Pentru că exact asta ar trebui să fii.
Cu toții avem defecte. Iubirea de sine nu este despre perfecțiune, ci despre a te iubi, cu tot cu ele.
I-ai spune prietenei tale că arată groaznic și că nu a realizat niciodată nimic? Probabil că nu. Atunci de ce ți-ai spune asta ție? Vorbește-ți cu blândețe chiar și atunci când nu te simți bine. În loc de „Interviul a mers groaznic, m-am făcut de râs!”, încearcă „Da, nu a fost deloc ideal și probabil că nu am făcut o treabă bună, dar sunt curajos/ă că am încercat!”
Și nu uita să ai grijă de tine. Îndeplinește-ți nevoile. Pregătește-ți o baie cu spumă și relaxează-te cu un film bun atunci când ai o zi proastă. Pentru că atunci când îți permiți să ai grijă de tine și să te simți mai bine, îți vei crește stima de sine. Iată mai multe sfaturi despre cum să-ți dezvolți iubirea de sine.
Îți poți aminti ultima dată când altcineva a făcut ceva jenant? Oamenii sunt prea absorbiți de propriile lor probleme pentru a-ți analiza fiecare cuvânt. Nici măcar nu observă greșelile tale în 99% din cazuri, iar dacă o fac, uită repede. Acest adevăr poate fi un pic inconfortabil, dar este de fapt destul de eliberator, nu crezi?
Dacă te gândești la nesfârșit la fiecare mișcare a ta și nu poți opri aceste gânduri epuizante, citește sfaturile noastre despre cum să lupți împotriva overthinking-ului.
În loc să te raportezi la celebritățile care arată mereu perfect, urmărește conținut care să te ajute în călătoria ta.
Intră pe Instagram pentru a râde cu Celeste Barber sau pentru a te inspira să te iubești pe sine, cu Spencer Barbosa.
Muzica are, de asemenea, o mare putere. De exemplu, pune-ți căștile și dă drumul la un playlist motivant, ori de câte ori ai nevoie de un impuls de încredere. Îți poți chiar crea propria listă de melodii care te binedispun.
Nu îți vine nimic în minte? Încearcă oricum. Serios. Ar putea fi lucruri mărunte, precum: ”Îmi place să fiu drăguț/ă cu ceilalți. Îmi place părul meu. Sunt bun/ă la desen.”
Gândește-te la cel puțin 5 lucruri, pune lista într-un loc vizibil și încearcă să adaugi lucruri la ea.
Este important să te concentrezi pe succesele tale, nu pe eșecuri. Suntem siguri că ai o mulțime de reușite, așa că încearcă să le identifici. Chiar și faptul că faci acest exercițiu acum este un succes. Pentru că dorința de a lucra cu tine nu este ceva automat.
„Doamne, ce bine arăți!”
„Ah, nici măcar nu m-am spălat pe cap...”
Îți sună cunoscut? Data viitoare, încearcă doar să zâmbești și să spui mulțumesc. Fără „dar”, fără să cauți scuze. Acceptă complimentul ca pe un fapt: ”Da, chiar arăt bine.”
Stabilește obiective mici care te vor împinge în afara zonei tale de confort. Depășirea lor îți va da curaj și îți va crește încrederea. Vorbește cu un străin. Complimentează pe cineva. Încearcă un hobby nou. Fii primul/a care îi scrie persoanei care îți place. Și dacă ești respins/ă? Nu contează! Amintește-ți că un potențial refuz nu spune nimic despre tine.
Bucură-te că ai dat dovadă de curaj, râzi de experiență și astfel vei fi puțin mai puternic/ă decât înainte. Dacă perspectiva de a te adresa unui străin ți se pare desprinsă dintr-un film de groază, articolul nostru despre anxietatea socială te va ajuta.
Nu contează deloc dacă uneori eziți și îndoielile revin ca un bumerang. Este perfect normal - nu înseamnă că ai eșuat. Construirea încrederii este un proces. Uneori faci un pas înapoi, alteori faci doi pași înainte. Ori de câte ori revin gândurile negative, gândește-te: Chiar acesta este tonul pe care vreau să-l folosesc cu mine însumi/însămi? I-ai spune asta prietenului tău? Amintește-ți ce încerci să faci, respiră adânc, stai drept/ă... și mergi mai departe cu calm.
Probabil ai auzit celebra expresie ”Fake it till you make it” (Prefă-te până reușești”). Asta înseamnă că dacă te comporți ca o persoană încrezătoare, în cele din urmă vei deveni una. Adoptarea acestor obiceiuri simple nu numai că te va face să pari mai sigur/ă pe tine, dar te va ajuta și să crezi cu adevărat în tine.
Stima de sine scăzută își are adesea rădăcinile în trecut, iar vremurile actuale nu sunt nici ele favorabile acesteia (este suficient să deschizi rețelele sociale). Un terapeut te poate ajuta să descoperi cauza și să schimbi treptat toate acele convingeri care te fac să te neglijezi și să simți că te sufoci. Cel mai important, un terapeut te va sprijini în construirea noului tău sine, mai încrezător pe termen lung.
Îți vei găsi cu siguranță terapeutul potrivit, printre zecile de terapeuți certificați de pe Hedepy. Pentru a-ți fi mai ușor, îți vom recomanda terapeutul perfect pentru tine, pe baza unui test de 5 minute. Poți avea prima ta ședință în doar câteva zile!
Dacă starea ta emoțională este o amenințare la adresa ta sau a celor din jurul tău, te rugăm să suni la 112.
Terapeuții noștri sau Hedepy s.r.o. nu sunt responsabili pentru starea ta de sănătate.