Cum poate ajuta psihoterapia în caz de abuz și violență?

Ce au în comun tortura, violența domestică și abuzul? Toți termenii de mai sus sunt infracțiuni penale. Ele au loc în cadrul unor relații care sunt inerent perturbate și, de obicei, nu sunt acte izolate; dimpotrivă, durează mai mult. Deoarece astfel de violențe sunt, în marea majoritate a cazurilor, comise în spatele ușilor închise, nu există martori și, adesea, nici măcar probe concludente. Așadar, cum ieșiți din cercul vicios al fricii și al durerii?

Ce este violența domestică?

Principala caracteristică a violenței domestice este că are loc între membrii care împart o locuință comună, fie că este vorba de parteneri, de copii sau de persoane în vârstă. Femeile sunt cele mai expuse riscului. Se raportează că mai mult de o treime dintre femei au suferit o formă de violență domestică în viața lor. Grupurile vulnerabile includ, de asemenea, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități, copiii, iar un procent semnificativ de violență domestică este, de asemenea, comisă împotriva bărbaților. Violența domestică poate lua mai multe forme. Se întâmplă, de asemenea, ca însăși persoana aflată în pericol să nu știe pentru mult timp că acțiunile partenerului său sau al persoanei apropiate depășesc încet-încet limitele drepturilor sale. În general, există violență fizică (bătăi, lovituri, tragere de păr), psihologică (umilire, ignorare), verbală (înjurături, insulte), economică (distrugerea obiectelor personale, alocarea de bani), socială (împiedicarea contactului cu lumea exterioară, arest la domiciliu) și sexuală (constrângere sexuală, viol).

 

Cum se manifestă un copil abuzat psihic?

Violența psihologică împotriva copiilor este cea mai puțin observabilă, deoarece nu este evidentă la prima vedere. Cu toate acestea, este de obicei însoțită de alte forme de abuz. Violența psihologică împotriva copiilor constă în exercitarea superiorității și a puterii pe care abuzatorul o are asupra copilului și pe care nu se teme să o exercite. Poate fi vorba de mustrări frecvente, de cerințe ridicate față de copil și de comparații constante cu alți copii. Poate fi, de asemenea, o lipsă a atenției care duce la ignoranță totală. O altă formă de abuz mental este atunci când un copil este martor la violența împotriva unui alt membru al familiei. Astfel de copii pot acționa atunci într-un mod închis, evită contactul social, sunt deconcentrați, nervoși, speriați. Bâlbâiala sau ticurile pot fi vizibile, pot urina noaptea sau se pot plânge de dureri abdominale frecvente sau de dureri de cap.

Cum pot face față violenței domestice?

Știți cu certitudine că modul în care vă tratează partenerul dumneavoastră este  greșit. Nimeni nu știe nimic, dar știi că ești în criză de energie și, înainte de a te epuiza, trebuie să încerci să schimbi ceva. Înainte ca violența să continue, puteți contacta unele dintre centrele de intervenție pentru persoanele expuse riscului de violență domestică. Aceste locuri de muncă oferă sprijin social și juridic și ajutor psihologic. Pe lângă informațiile practice care vă vor familiariza cu opțiunile pe care le aveți, experții vă vor ajuta să întocmiți un așa-numit plan de securitate. Cu ajutorul acestuia, puteți evalua mai bine situația critică și puteți scăpa protejându-vă atât pe dumneavoastră, cât și, eventual, pe ceilalți membri ai gospodăriei.

Jaké jsou příznaky deprese

Care pot fi consecințele violenței domestice?

La nivelul experienței psihice, consecința imediată a violenței este șocul și trauma pe termen lung sau tulburarea de stres posttraumatic. Apar adesea îndoieli cu privire la propria valoare, care a fost denigrată în mod sistematic de către persoana violentă, precum și sentimente de vinovăție și rușine.

 

Cum mă poate ajuta psihoterapia dacă sunt o victimă a abuzului sau a violenței domestice?

Poate că trăiți într-o relație în care v-ați resemnat. Nu știți sigur dacă vă iubiți partenerul sau îl urâți, în orice caz sunteți condus de frică. Vă este teamă să plecați. Și aveți îndoieli. Puteți să o faci de una singură? Confuzia și frica sunt ceva cu care nu trebuie să vă confruntați singură. Scopul psihoterapiei este, pe lângă înțelegere și sprijin, și activarea resurselor interne și a încrederii în sine. Atunci se ascunde curajul și cunoașterea faptului că pot să-mi trăiesc viața într-un alt mod, unul fericit. Cu toate acestea, partenerul manipulator simte, de obicei, când este necesar să înlocuiască biciul cu zahăr. El caută o apropiere cu scuze, promisiuni și planuri imaginare pentru un viitor comun. Este greu să nu crezi, chiar dacă toate acestea s-au mai întâmplat de multe ori. Procesul psihoterapeutic vă va ajuta să înțelegeți cum funcționează dinamica din relația dumneavoastră. Este posibil să vă fi petrecut deja copilăria în umbra unui părinte dominant. Perspectivele pe care un psihoterapeut vă va ajuta să le dobândiți și contextele care dau un sens mai profund situației dumneavoastră vor contribui apoi la oferirea unei baze sănătoase pentru celelalte relații ale dumneavoastră.

 

Cum mă poate ajuta psihoterapia online în cazul violenței domestice?

Poate că găsești un expert care nu există în zona în locuiești, dar care te poate ajuta în situația în acre te afli. Psihoterapia online oferă posibilitatea de a intra în contact cu un expert cu experiență în subiectul violenței domestice de oriunde online. Discreția psihoterapiei online, care, firește, nu necesită o deplasare la locul de muncă al terapeutului, poate fi deosebit de importantă pentru client, mai ales în primele întâlniri. Un psihoterapeut online vă poate fi un sprijin în toate etapele procesului. Fie că va fi prima persoană în care veți avea încredere, fie că va fi cineva cu care veți trăi consecințele fostei relații.

Povestea reală a clientului și cum l-a ajutat terapia:

„L-am vizitat pe terapeut pentru prima dată după ce mi-am părăsit soțul, care mă tortura fizic și psihic timp de 12 ani. Aveam nevoie să îi mărturisesc totul și mai ales să mă împac cu faptul că i-am permis să mă trateze astfel. Eu și terapeutul meu am constatat că convingerea mea că merit să fiu tratată astfel de soțul meu era ceea ce mă ținea în căsnicie. Am descoperit că am purtat acest lucru cu mine încă din copilărie. De aceea am început să lucrez pentru a elimina acest model de gândire și pentru a-mi crește încrederea în mine.”

Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri