Cum te poate ajuta psihoterapia în cazul bullying-ului?

Atât tortura mentală, cât și cea fizică dăunează. Ați experimentat-o în trecut sau încă vă confruntați cu batjocura sau agresivitatea în echipă? Nu găsești sprijin sau ți-e teamă să încredințezi experiența ta? De aceea există psihoterapie. Pentru a vă oferi un loc sigur unde puteți vorbi despre suferința dumneavoastră.

Ce înseamnă bullying? Cum să recunoști bullying-ul?

Bullying-ul este o constrângere fizică sau mentală care provoacă suferință unei alte persoane și o pune într-o poziție de subordonare. Agresorul se menține dintr-o poziție de putere, iar victima se teme de consecințele unei eventuale rezistențe. Întâlnim bullying la școală și în activitățile extrașcolare, la locul de muncă, în familie și în orice alt tip de echipă. Manifestările variază, de la înjurături și răutăți intenționate până la furturi și chiar bătăi.

 

Care pot fi formele de bullying la locul de muncă?

În echipa de la locul de muncă, de exemplu, atât colegii (mobbing), cât și superiorii (bossing) ne pot face viața inconfortabilă. Bullying-ul poate avea diverse motive, cum ar fi cele sexuale, rasiale, de carieră etc. Despre ceea ce se vorbește mult mai puțin este hărțuirea subalternilor față de superior, așa-numitul staffing, care nu este mai puțin grav.

Cum să ne apărăm împotriva bullying-ului?

Bullying-ul la orice vârstă și sub orice formă este inacceptabil, deoarece are consecințe mari pentru victimă. Așa că este înțelept să spui cuiva despre asta cât mai curând posibil, să te confesezi și să planifici următorii pași. Cu siguranță nu există nicio soluție în încercarea de a „trece cu bine” prin hărțuire. Ne petrecem o mare parte din viață în echipe și ar trebui să ne simțim bine în ele.

hedepy-david-3-w

Ce înseamnă hărțuirea cibernetică?

Odată cu dezvoltarea tehnologiei moderne, a chat-urilor și a rețelelor sociale, apare și așa-numita hărțuire cibernetică. Acestea sunt acțiuni ostile pe internet, în special psihologice, cu consecințe uriașe pentru victimă, dar și pentru agresor.  Poate fi vorba de conversații, apeluri, fotografii, videoclipuri etc. Hărțuirea electronică rămâne în adâncurile internetului și poate fi răspândită mai departe în jur.

Cum mă poate ajuta terapia în cazul bullying-ului?

Psihoterapia poate fi un ajutor imparțial potrivit dacă ați fost sau sunteți în prezent victimă a bullying-ului. Aceasta vă poate ajuta să atenuați efectele acesteia asupra vieții curente sau să aflați cum să vă apărați împotriva ei. Bullying-ul este, de asemenea, adesea legat de teama de consecințele de a „spune ceva”. Terapia online poate fi, prin urmare, un mediu anonim adecvat la care puteți apela.

Povestea reală a unui client și cum l-a ajutat terapia:

„Am suferit de trei ori bullying la locul de muncă. Ghinion? În retrospectivă, de la terapie mă așteptam în principal la înțelegere și la reasigurarea că nu a fost vina mea. Pe scurt, îndoielile pe care le aveam despre mine însumi erau prea mari. Nu am spus nimic prietenilor sau familiei mele, îmi era rușine. Terapeutul meu era singurul căruia mă puteam confesa. El m-a ajutat să suport sentimentul de disperare și, mai ales, să abordez întreaga situație în mod constructiv. În cele din urmă am părăsit locul de muncă și am lucrat temporar de acasă. Dar, mai ales, m-a ajutat să mă eliberez de rolul de victimă în care trăiam fără să-mi dau seama. Astăzi îmi place să mă duc la serviciu. Și cred că așa va fi pentru totdeauna.”

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri