Ce să fac dacă nu pot dormi? Metode dovedite pentru a adormi mai repede

A trecut de mult de miezul nopții, iar tu stai cu ochii ațintiți în tavan. Deși ești extrem de obosit/ă, nu poți să adormi. Ți se întâmplă acest lucru des?

În cazul acesta, vom împărtăși cu tine câteva tehnici dovedite pentru a te ajuta să adormi atunci când nu poți. Și ne vom ocupa și de igiena somnului, pentru a te ajuta să dormi mai bine, pe termen lung.

Cum să adormi atunci când nu poți 

Cinci metode dovedite și sfaturi care te vor ajuta să adormi cât mai repede posibil.

 

1. Metoda 4-7-8 

Această metodă se bazează pe tehnici yoga și te ajută să intri într-o stare de relaxare profundă, în doar câteva minute. 

Ce trebuie să faci?

  1. Atinge cu limba cerul gurii. 
  2. Inspiră adânc, pe nas, timp de 4 secunde.
  3. Ține-ți respirația pentru 7 secunde.
  4. Expiră pe gură timp de 8 secunde. 
  5. Repetă de cel puțin patru ori.

 

2. Detensionare și vizualizare

Simți în corp o tensiune care nu cedează? Această tehnică te va ajuta să te descarci și să te calmezi. 

Ce să faci?

  1. Începe prin a-ți relaxa mușchii feței. Concentrează-te pe frunte, ochi, obraji, urechi, buze, limbă și maxilar. 
  2. Apoi continuă mai departe, relaxându-ți treptat fiecare parte a corpului până la picioare. Încearcă să nu ratezi nimic și să-ți permiți să te simți cu adevărat relaxat/ă. Te poți sincroniza cu respirația ta pentru a relaxa fiecare parte a corpului cu fiecare expirație.
  3. Apoi imaginează-ți că te afli într-un loc plăcut și liniștit. Concentrează-te pe detalii, cum ar fi sunetele, culorile și senzațiile ce se revarsă asupra ta. Ar putea fi o barcă ce se balansează, sau un lac liniștit, sau un hamac pe plajă, la apusul soarelui.  

Încearcă o meditație ghidată

Dacă tehnica precedentă ți se pare prea solicitantă, sau îți dorești ceva mai simplu, încearcă o meditație ghidată pentru un somn liniștit. Poți găsi nenumărate, pe Spotify sau YouTube. O voce te va ghida către relaxare și vizualizare, pentru a te putea concentra asupra corpului și respirației tale.  

Meditația poate fi o provocare la început, dar chiar te ajută să adormi. Aceste 16 studii confirmă că exercițiile de mindfulness, printre care meditația este cel mai important instrument, au ajutat 82% dintre participanți să doarmă mai bine. Un procent care indică o super șansă de reușită. 

Muzică și sunete relaxante

Aici nu ne referim la cântecul tău preferat pe care să fredonezi, ci la sunete calme din natură, muzică de meditație sau pentru un somn profund. Poți chiar să le combini cu celelalte metode. Încearcă să cauți cuvinte-cheie cum ar fi ”muzică pentru un somn adânc” sau ”muzică de meditație”. Dacă nu vrei ca muzica să meargă toată noaptea, setează oprirea ei automată. 

Aromaterapie

Inclusiv aromaterapia poate fi combinată cu metodele deja menționate. Unele uleiuri esențiale au efecte relaxante excelente. Printre acestea se numără în special uleiurile de lavandă, mușețel, eucalipt sau salvie. Te poți bucura mai intens de aroma lor cu ajutorul unui difuzor sau lampă de aromaterapie, dar poți chiar și turna câteva picături pe pernă sau pe corp. Întâi asigură-te însă că uleiul respectiv poate fi aplicat pe piele.

 

Cum să dormi, în sfârșit, bine

Sfaturile și tehnicile descrise mai devreme chiar te vor ajuta să adormi. Dar există o mică problemă. Ele nu tratează cauza deficienței de somn. Tratează numai simptomele și de aceea, este posibil să te confrunți în continuare cu tulburările de somn. Cu avantajul că acum le vei gestiona mai bine. 

Dacă chiar vrei să te bucuri, de acum, de un somn de calitate, va trebui să faci câteva schimbări de lifestyle. Hai să le vedem:

Cele 10 porunci ale igienei somnului

Aceste zece sfaturi au efecte dovedite asupra îmbunătățirii somnului.
  • Aerisește bine înainte de culcare, lasă în jos draperiile și păstrează o temperatură în dormitor de 18-20 °C.
  • Mergi la culcare și trezește-te cam la aceeași oră în fiecare zi – chiar și în weekend. Corpul tău se va obișnui cu rutina și ți se va face somn mereu la aceeași oră.
  • Fă mișcare în mod regulat, ideal în aer liber. Dar atenție, cu două sau trei ore înainte de culcare, ar fi mai degrabă potrivită o plimbare ușoară.
  • Cu cinci ore înainte de culcare, nu bea cafea, ceai negru sau verde. Și, bineînțeles, fără băuturi energizante.
  • Nu bea alcool după-amiază. Deși uneori te ajută să adormi, s-a dovedit că diminuează calitatea somnului.
  • Mănâncă cu cel puțin trei ore înainte de culcare și servește o masă ușoară.
  • Nu fuma după-amiază și nu-ți aprinde o țigară atunci când te trezești în timpul nopții.
  • Ai grijă să fii în pat atunci când se presupune că ar trebui să dormi. Nu te uita la filme, nu lucra, nu mânca sau citi la acea oră. Când te trezești de dimineață, ridică-te și începe-ți ziua.
  • Închide toate display-urile din zonă, cu cel puțin o oră înainte să te culci. Nu te uita la televizor, Netflix și lasă telefonul de-o parte. Lumina albastră împiedică producția hormonilor naturali ai somnului.
  • După cină, nu te ocupa de nimic important care te poate indispune. Nu deschide email-ul de la serviciu, nu te uita la știri, amână orice conversație importantă pentru a doua zi.

Două sfaturi dacă nu te poți desprinde definitiv de Netflix sau de telefon, seara 

Cea mai dificilă dintre cele zece porunci ale somnului este să-ți închizi device-urile, înainte de culcare. Înțelegem acest lucru. De aceea îți dezvăluim două trucuri pentru a depăși acest moment. Cel puțin, până când te obișnuiești cu noul tău ritual. 

  • Seara, setează funcția ce activează un filtru de lumină roșie pe tot ecranul telefonului. Acesta nu va mai emite lumină albastră. Un display luminat în roșu poate părea ciudat, dar e măcar o soluție de compromis care nu-ți va mai strica somnul. Poți găsi instrucțiuni pe internet, în funcție de telefonul pe care îl ai.
  • Sau ia-ți o pereche bună de ochelari care blochează lumina albastră. Aceștia însă nu sunt eficienți dacă lucrezi la calculator. Ochelarii care funcționează cu adevărat au lentilele de culoare portocalie sau roșie și blochează lumina din părțile laterale. 

Dacă vrei neapărat să te uiți la un film sau serial, încearcă ceva relaxant. Fără filme horror sau de acțiune care îți cresc ritmul cardiac. Treptat, încearcă să petreci seara, în absența totală a oricărui display. Ce-ar fi, de exemplu, să asculți un podcast sau un audiobook? 

Ține minte, producția de hormoni ai somnului este afectată inclusiv de lumina rece provenind de la corpurile de iluminat. Dacă ai în casă lumini LED puternice, cu o nuanță rece, redu cel puțin intensitatea lor la minimum, seara. Dacă nu este posibil, ia în considerare înlocuirea surselor de lumină rece cu unele de lumină caldă.

slecna saha po mobilu misto spanku

Poate fi de vină starea psihică?

E posibil să bifezi toate recomandările precedente, dar atunci când te întinzi în pat, creierul tău încă să funcționeze la turație maximă. 

Ce faci atunci? Să ții un jurnal te poate ajuta să îți calmezi gândurile înainte de somn. Pur și simplu așterne-ți toate gândurile pe hârtie, scrie-le. Acesta poate deveni un ritual al serii, la care poți adăuga, de exemplu, o scurtă ședință de yoga, o meditație la lumina lumânării și un ceai. Creierul nostru iubește rutina și cu un astfel de ritual îi poți da semnalul că este timpul să adoarmă. 

Cu toate acestea, soluția ideală este psihoterapia, care te va ajuta să tratezi problema de la rădăcina ei. E posibil să suferi de un sindrom de stres, anxietate sau depresie pe termen lung. Un psihic deteriorat are deseori impact și asupra somnului. Dar se întâmplă și invers. Dacă suferi de insomnie, ești statistic de cinci ori mai expus riscului depresiei. 

Așa că e mai bine să nu încerci să te descurci pe cont propriu cu simptomele unei probleme mai profunde, ci să o tratezi în profunzime. Liniștea ta sufletească merită efortul. 

Află cum te poate ajuta psihoterapia să dormi mai bine

Pe Hedepy, sunt disponibili zeci de psihoterapeuți autorizați, cu care te poți conecta, comod, chiar și de acasă, printr-un simplu apel video.  

Completează un test de 5 minute și pe baza acestuia, îți vom recomanda trei terapeuți care ți se potrivesc cel mai bine. 

Nu ești singur.

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză, într-adevăr, orice criză, are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să te descurci singur. Poți găsi ajutor de la peste 30 de terapeuți, dintre care poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu un terapeut online, din confortul casei tale.

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri

terapeuti

Vă vom recomanda trei terapeuți ideali

Pe baza a 19 întrebări, vom găsi cei peste 70 de terapeuți care se potrivesc cel mai bine ideilor și subiectelor dvs.