Tulburarea afectivă sezonieră: Cum să te simți bine și în sezonul rece?

Dispoziția ta se schimbă în mod negativ toamna și îți este greu să treci prin sezonul rece? E posibil să suferi de tulburarea afectivă sezonieră. Dar, există lucruri pe care le poți face pentru a te simți bine tot timpul anului. Există metode foarte eficiente de gestionare a Tulburării afective sezoniere, care aduc o ameliorare rapidă.

Citește mai departe pentru a afla mai multe despre situația ta și despre ce poți face pentru sănătatea ta mintală.

Ce este Tulburarea afectivă sezonieră?

Se întâmplă destul de des ca entuziasmul și energia să ne părăsească odată cu vara. După perioada concediilor, ne întoarcem la ritmul de lucru alert și cei mai mulți dintre noi sunt foarte ocupați în ultimul trimestru al anului, lucru care poate aduce cu sine sentimente de descurajare. Pentru unele persoane, aceste stări sunt mai intense, iar melancolia care s-a instalat nu dispare decât atunci când temperaturile cresc din nou.

Odată cu scăderea temperaturilor, pot apărea insomniile și schimbările bruște de dispoziție, energia scade la minimum, mâncăm mai mult, nu mai suntem interesați de intimitate și uneori ne scade imunitatea. Acestea sunt câteva semne ale Tulburării afective sezoniere (TAS), care apare cam în aceeași perioadă în fiecare an. Acest lucru se întâmplă de obicei toamna sau iarna și nu dispare până primăvara – ca și cum corpul și mintea noastră intră într-o perioadă de o hibernare din care nu se pot trezi.

TAS este o tulburare emoțională, întâlnită cel mai des în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, dar uneori și în rândul copiilor. De asemenea, femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu ea.

depresie de toamnă

Ce legătură are cu depresia de toamnă?

Tulburarea afectivă sezonieră este o formă de depresie, caracteristica sa principală fiind că apare în mod repetat în anumite perioade ale anului, cel mai adesea toamna sau iarna – de exemplu, atunci când știi deja că odată cu căderea frunzelor vine și o dispoziție sumbră care nu poate fi alungată cu o ciocolată caldă și un film bun. Depresia de toamnă poate fi considerată, astfel, numele neoficial al tulburării afective sezoniere.

Cu toate acestea, uneori ne referim la depresia „normală” ca fiind depresia de toamnă, care nu depinde de anotimp. Este cauzată de mai mulți factori, iar perioada mohorâtă a toamnei nu face decât să favorizeze manifestarea acesteia. TAS, pe de altă parte, apare în mod repetat în fiecare an.

Simptomele Tulburării afective sezoniere

Ar putea fi TAS motivul pentru care nu te simți bine? Experimentezi aceste sentimente sau lucruri într-o perioadă similară în fiecare an?

  • Îți dorești mereu să dormi sau ai probleme cu somnul
  • Ești obosit constant și îți este greu să rezolvi sarcinile zilnice
  • Apetitul tău s-a schimbat și preferi să mănânci des alimente dulci și bogate în carbohidrați
  • Experimentezi creșteri în greutate
  • Te simți deprimat și fără speranță
  • Ești iritabil
  • Eviți persoanele sau activitățile care înainte îți făceau plăcere
  • Te simți încordat și stresat
  • Ți-ai pierdut interesul pentru sex și pentru contactul fizic în general

Chiar dacă te regăsești în aceste simptome, nu îți recomandăm să tragi singur concluzii finale. Tulburarea afectivă sezonieră este o formă serioasă de depresie care trebuie diagnosticată de un medic. Poți privi aceste puncte ca pe niște indicii că ceva este în neregulă și că ar trebui să îți acorzi îngrijire și atenție.

bărbat întins pe canapea

Care este cauza Tulburării afective sezoniere?

Experții sunt de acord că principala cauză este lipsa de lumină naturală – soarele, fapt confirmat și de date concrete. Cu cât oamenii locuiesc mai la nord, cu atât mai des suferă de Tulburarea afectivă sezonieră.

Atunci când nu primim suficient soare, în corpul nostru se întâmplă următoarele procese:

  • Nivelurile de serotonină și dopamină scad – hormonii responsabili de dispoziția noastră pozitivă
  • Bioritmul nostru este perturbat – zilele sunt mult mai scurte și acest lucru ne crește producția de melatonină, hormonul somnului. Suntem mai obosiți, iar somnul nu este la fel de odihnitor

Ce poți face toamna pentru starea ta de bine?

Fie că este vorba de o dispoziție de toamnă trecătoare sau de Tulburarea afectivă sezonieră, există o serie de modalități prin care poți începe să te simți mai bine. Starea depresivă de toamnă este asociată cu zilele scurte și cu lipsa soarelui, așa că încearcă să te expui la lumina zilei cât mai mult posibil:

  • Plimbă-te cât mai mult în timpul zilei (spre exemplu ieși la o plimbare în pauza de prânz, dacă este posibil)
  • Gândește-te cum poți lăsa să intre mai multă lumină naturală în locul tău de muncă și acasă (spre exemplu mută-ți biroul, deschide draperiile și perdelele)
  • Înlocuiește becurile din casa ta cu cele cu iluminare cu spectru complet, care imită cel mai bine lumina zilei
  • Încearcă să mergi într-o scurtă vacanță într-un loc mai însorit

Este de asemenea important să găsești ceva plăcut de făcut toamna, pentru a asocia anotimpul și cu lucruri pozitive. Ai putea să îți decorezi casa în spiritul toamnei, să îți faci serile mai plăcute cu o băutură de toamnă, cum ar fi un chai latte, sau să descoperi noi hobby-uri care pot fi practicate cu mai mare ușurință în această perioadă, cum ar fi pictura, croșetatul sau învățarea limbilor străine.

Ca întotdeauna, sportul, meditația, mindfulness sau chiar începerea unui jurnal pot fi de ajutor.

îndepărtează perdelele

Cum se tratează Tulburarea afectivă sezonieră?

În cazul diagnosticului de Tulburare afectivă sezonieră, un doctor va prescrie de obicei fototerapiaterapie cu lumină – ca formă de tratament. Aceasta are efecte pozitive după doar câteva zile, dar o ameliorare semnificativă apare în aproximativ două săptămâni. În plus, fototerapia se poate realiza confortabil acasă, folosind o lampă specială. Aceasta emite o lumină cu spectru complet care imită lumina soarelui, la care trebuie să te expui la prima oră a dimineții.

Aceste lămpi speciale se pot cumpăra și de pe internet, unde poți, de asemenea, să afli mai multe despre efectele fototerapiei. 

Dar, dacă depresia de toamnă îți afectează calitatea vieții, nu amâna consultarea unui specialist care te poate susține emoțional și psihologic.

Pentru anumite forme de depresie sau pentru cele foarte severe, medicamentele pot fi o opțiune. Și, ca în cazul tuturor problemelor de acest tip, (psiho)terapia este de mare ajutor.

Când este momentul să ceri ajutorul?

Dacă nu te simți bine, atunci orice moment este potrivit pentru a cere ajutorul, în mod ideal cât mai curând posibil, întrucât nu este deloc indicat să aștepți ca simptomele să devină din ce în ce mai severe pentru a acționa. Ajutorul profesional este disponibil, indiferent dacă te confrunți cu o problemă minoră sau majoră. (Psiho)terapia este, de asemenea, excelentă pentru prevenirea anumitor probleme sau pentru a face o schimbare sănătoasă în viață.

Pe Hedepy poți stabili prima ta ședință de terapie în doar câteva zile. Vei discuta cu psihoterapeutul tău despre ceea ce te deranjează, veți evalua situația în care te afli, iar dacă este necesar, terapeutul îți va recomanda și o altă formă de tratament.

Alege din peste 30 de terapeuți certificați. Pe baza unui test de cinci minute, ți-i vom recomanda pe cei trei cei mai potriviți pentru tine.

 

Începe testul de compatibilitate

Nu ești singur.

În cele din urmă, am dori să îți spunem un ultim lucru și probabil cel mai important. Este perfect firesc ca într-o situație dificilă să trăim un val de emoții pe care nu le-am mai trăit până acum. Orice criză, într-adevăr, orice criză, are un început, dar are și un sfârșit. La fel și a ta. Și de aceea, dacă te gândești măcar la asta, cere ajutorul unui psiholog, psihiatru, psihoterapeut sau coach. Nu trebuie să te descurci singur. Poți găsi ajutor de la peste 30 de terapeuți, dintre care poți alege pe cel care se potrivește nevoilor tale și poți rezerva o ședință chiar a doua zi. Apoi te vei conecta cu un terapeut online, din confortul casei tale.

Încercați psihoterapia prin video conferință

Nu trebuie să faceți față singur
DEPRESIE FRICĂ PSIHOSOMATIZĂRI SINGURĂTATE
Psihoterapeut aflat în formare
„Viața este un drum anevoios, însă putem alege să facem un pas spre propria persoană. Putem să împărtășim greutatea care ne apasă. O durere împărtășită este pe jumătate mai ușoară.“
199 RON / programare
ANXIETATE DEPRESIE RELAȚII INTIMITATE ȘI SEXUALITATE
Formare în psihoterapie verificată
„Psihoterapia este cunoaștere și transformare.“
199 RON / programare
Dr. Psih. Maria Bran Psihoterapeut (3000+ ore de practică)
DEPRESIE STIMĂ DE SINE TRAUMĂ PSIHOSOMATIZĂRI
Formare în psihoterapie verificată
„În relația terapeutică pe care o co-construim identificăm semnificații multiple și opțiuni pentru gestionarea diferitelor situații de viață cu care te confrunți.“
249 RON / programare
Cum te putem susține?

Probleme cu care te pot ajuta psihoterapeuții noștri

terapeuti

Vă vom recomanda trei terapeuți ideali

Pe baza a 19 întrebări, vom găsi cei peste 70 de terapeuți care se potrivesc cel mai bine ideilor și subiectelor dvs.