Dacă te gândești la psihoterapie, merită cu siguranță să încerci să faci acest pas pentru tine. Psihoterapia nu trebuie să fie ultima soluție pentru situațiile de criză, așa cum nu servește doar celor care suferă de probleme psihice mai grave. Este potrivită pentru oricine dorește să se dezvolte și să se înțeleagă mai bine.

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este un tratament prin mijloace psihologice, al cărui scop este de a atenua sau elimina problemele clientului. Ca urmare, de obicei există o creștere a nivelului de autocunoaștere, acceptare, realizare și stimă de sine. Psihoterapia ne poate ajuta să dobândim o viziune mai largă asupra propriei persoane, să devenim conștienți de tiparele stabilite de gândire și comportament, să descoperim sensul vieții noastre și, în general, să obținem o calitate mai bună a vieții și o împlinire a potențialului nostru.

Când ar trebui să iei în calcul psihoterapia?

Unele persoane apelează la psihoterapie pentru că se simt de mult timp deprimate, anxioase sau furioase. Altele pot dori ajutor din cauza unei boli cronice care le afectează bunăstarea emoțională sau fizică. Altele pot avea probleme pe termen scurt, pentru care au nevoie de ajutor pentru a le rezolva. Este posibil să treacă printr-un divorț, să se simtă copleșite de un nou loc de muncă sau să fie îndurerate de moartea unui membru al familiei.

Situații posibile în care terapia poate fi benefică:

  • Ai de mai mult timp un sentiment de neputință și tristețe 
  • Problemele tale nu se ameliorează în ciuda eforturilor tale și a ajutorului familiei și prietenilor
  • Ai dificultăți în a te concentra la muncă sau în a îndeplini alte activități zilnice
  • Ești îngrijorat/ă în mod excesiv, te aștepți la ce e mai rău sau ești în mod constant tensionat/ă
  • Comportamentul tău, cum ar fi consumul excesiv de alcool, consumul de droguri sau agresivitatea, este dăunător pentru tine sau pentru ceilalți
  • Vrei să te înțelegi mai bine pe tine însuți/însăți, să-ți înțelegi relațiile și să-ți dezvolți potențialul, astfel încât viața ta să fie orientată spre o mai mare satisfacție, un sentiment de împlinire și sănătate

Poți simți îmbunătățiri chiar după prima ședință

Fiecare persoană este diferită, iar unele au nevoie de mai mult timp, dar de multe ori prima ședință este de ajutor. Depinde de tine cât de multe povestești în acel moment, important este să te simți confortabil. Deoarece terapia este "despre oameni", este esențial ca atât clientul, cât și terapeutul să fie siguri că pot și doresc să lucreze împreună. Prima ședință include, în mod normal, o discuție și un acord asupra subiectelor pe care le veți aborda, cât de des vă veți întâlni online și poate și pentru cât timp. Iar dacă nu ești convins/ă că terapeutul este potrivit pentru tine, ia-ți niște timp de gândire și nu te forța să te implici în colaborare. Ca alternativă, poți încerca o ședință cu altcineva.

Beneficiază de impactul pozitiv al terapiei prin ședințe regulate

Conform experienței a mii de persoane, știm că realele schimbări pozitive apar după aproximativ a cincea ședință. Urmărim sistematic impactul terapiei pe baza a 8 parametri (stres, anxietate, depresie, stare de bine, cantitate de medicamente, reziliență, somn și concentrare). Din acești parametri, calculăm așa-numitul scor de bunăstare.

Cu cât scorul este mai mare, cu atât impactul terapiei este mai pozitiv.

graphs_ENG.png

Cum poți obține cele mai multe beneficii prin terapie?

  • Fii sincer/ă cu terapeutul tău. Trebuie să îi împărtășești în mod deschis gândurile, sentimentele și experiențele tale.
  • Fii un participant activ la terapie. Terapia funcționează cel mai bine ca un parteneriat: trebuie să lucrezi asupra ta.
  • Dedică-i timp. Ceea ce oferi procesului se va întoarce la tine. Poate fi dificil la început să prioritizezi procesul, dar încearcă să observi dacă te concentrezi cu adevărat asupra lucrurilor care sunt importante pentru tine.
  • Dacă nu funcționează, ia în considerare o altă abordare sau un alt terapeut. Discută cu terapeutul tău dacă o altă abordare psihoterapeutică nu este mai benefică pentru tine. Și, de asemenea, „chimia" cu terapeutul este foarte importantă, deci caută pe cineva cu care să te simți confortabil și care să îți inspire încredere.

Este subiectul meu potrivit pentru terapie?

Poți veni la terapie cu o gamă largă de subiecte - de la o nemulțumire actuală la probleme de relații, depresie, anxietate și până la traume profunde. Te poate ajuta cu orice lucru care îți afectează bunăstarea mintală. La început, vei stabili obiective împreună cu psihoterapeutul și te vei îndrepta spre ele pe tot parcursul terapiei.

Acestea sunt cele mai frecvente teme cu care se confruntă oamenii în terapie.

Nu am nicio problemă gravă, are vreun sens pentru mine terapia?

Psihoterapia nu este utilă doar pentru tratamentul tulburărilor psihice grave. Nu este nevoie să suferi de depresie sau de burnout, de exemplu. Nu trebuie nici măcar să poți descrie cu exactitate problema pe care o ai. Este suficient să nu te simți complet în regulă într-o anumită zonă a vieții tale și să vrei să schimbi acest lucru. Sau să vrei să te cunoști mai profund, astfel încât să îți poți folosi mai bine propriul potențial și să te simți împlinit/ă în viață.

Psihoterapia este o modalitate excelentă de a avea grijă preventiv de sănătatea ta mintală, nu trebuie doar să adreseze probleme grave și urgente

Mă simt foarte rău. Mă poate ajuta Hedepy?

Dacă nu te simți deloc în regulă, este necesar să acționezi rapid. Discută cu un psihoterapeut cât mai curând posibil. Datorită mediului online, ai acces la psihoterapeuți din toată România, cu care poți rezerva o ședință foarte ușor.

Dacă simți că ai nevoie de ajutor imediat, că te afli într-o stare în care te poți pune în pericol pe tine sau pe alții, ar fi bine să nu aștepți și să contactezi imediat:

  • TelVerde Antisuicid 0800801200, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de la 19:00 până la 7:00
  • sos@antisuicid.ro, unde vei primi un răspuns în maxim 24h
  • Helpline Deprehub, la 0374 456 420, 24/7

Cum alegi terapeutul potrivit?

Ar trebui să te simți confortabil și să ai încredere în terapeutul tău. Numai atunci vei fi cu adevărat sincer/ă și deschis/ă în cadrul terapiei - iar aceasta este baza succesului acesteia.

De aceea, este în regulă să "încerci" pur și simplu câțiva terapeuți la început, pentru a-l găsi pe cel potrivit. Citește articolul nostru mai detaliat despre cum să alegi terapeutul pentru tine și cum să știi că este cel potrivit. De asemenea, pe profilurile terapeuților am inclus recenzii și scurte video-uri de prezentare, astfel încât să poți descoperi câte ceva despre aceștia înainte de ședința propriu-zisă. Dar nu îți face griji, nu trebuie să treci singur/ă prin zecile de terapeuți disponibili. Pe baza unui test de 5 minute, îți vom recomanda 3 cât mai potriviți nevoilor tale.

Te gândești să încerci terapia?

Merită cu siguranță o încercare
Pentru ca terapia să funcționeze, te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit pentru tine.
Cu un scurt test te putem ajuta să găsești, în 5 minute, persoana potrivită care să te asculte.
Alegem terapeuții cu atenție
Alegem terapeuții cu atenție
Înainte ca terapeuții să se alăture comunității noastre, aceștia trec printr-un proces de selecție îndelungat, în cadrul căruia educația și pregătirea acestora sunt verificate.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Te vom ajuta să găsești terapeutul potrivit.
Printr-un scurt test, îți vom arăta cei mai potriviți trei terapeuți în funcție de cerințele și nevoile tale.
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Vom completa terapia cu video-uri educaționale
Abonații vor avea acces la 60 de video-uri educaționale despre sănătatea mintală pe care le pot viziona în orice moment.
Începe testul
Hedepy
Înscrie-te la newsletter-ul Hedepy
Sfaturi, informații noi, reduceri
Prin înscriere, ești de acord cu politica de prelucrare a datelor personale
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna